Jocurile reprezintă principalul instrument pentru dezvoltarea copiilor și stimularea activităților cognitive. Acestea sunt folosite inclusiv în cazul copiilor cu nevoi speciale, cum este și situația celor cu Sindrom Down. Toți copiii au nevoie de atenție, iubire, educație și, nu în ultimul rând, de joacă.
Copiii cu Sindrom Down întâmpină dificultăți în ceea ce privește inițiativa proprie de începere a jocului. În primele luni de viață, cel mai potrivit este ca cel mic să aibă o rutină de joc, dar fără obiecte sau jucării. În acest caz, accentul se pune pe gesturi și limbaj oral, iar copilul cu Sindrom Down va învăța prin intermediul imitației să execute gesturile și mișcările adecvate. În jurul vârstei de 9 luni, poți introduce jucării în rutina lui și să îl înveți cum să le folosească. Întotdeauna când începi activitatea, explică-i bine regulile și obiectivele.
Joaca împreună cu un copil cu Sindrom Down, se concentrează asupra dezvoltării a patru deprinderi fundamentale:
- Dezvoltarea psihomotorie;
- Dezvoltarea autonomiei;
- Dezvoltarea memoriei și atenției;
- Dezvoltarea limbajului.
Tipuri de joc
Între 1 și 2 ani, pune accent pe dezvoltarea psihomotorie, a vorbirii și a cogniției. De exemplu, vă puteți juca cu o minge pe care trebuie să o introducă într-un cerc. De asemenea, poți folosi seturi de pictură pentru a învăța să manipuleze obiectele și a-i dezvolta imaginația. În ceea ce privește zona cognitivă, de ajutor sunt jocurile de grupare a culorilor, formelor sau animalelor și citirea poveștilor cu imagini.
Începând cu vârsta de 3 ani, poți folosi jocuri creative cu lut, jocuri de cărți cu imagini ale activităților zilnice, fructelor, legumelor, cărți de ghicitori. Toate acestea contribuie la dezvoltarea motorie, a limbajului, a memoriei și imaginației. Seturile cu jucării în formă de legume din pluș sau fetru sunt, de asemenea, potrivite pentru copiii cu Sindrom Down pentru că acestea le satisfac nevoile tactile, ajută la învățarea denumirilor și dezvoltă abilitățile kinetice.
Procesul de vorbire este îmbunătățit cu ajutorul instrumentelor muzicale de suflat. Îi poți cumpăra un fluier din lemn multicolor, însă ai grijă ca acesta să fie vopsit cu vopsea ecologică, pentru siguranța micuțului tău.
Activitățile cu jucării de rol le stârnesc curiozitatea copiilor, astfel că seturile de gătit, de curățenie sau de reparat, le stimulează creativitatea, antrenează imaginația și contribuie la dezvoltarea abilităților manuale.
Jucăriile educative din lemn, cum sunt cele de tip Montessori, contribuie la stimularea vizuală și tactilă a copiilor cu Sindrom Down și la dezvoltarea coordonării mână-ochi. Tot în categoria stimulării senzoriale, avem jucarii zornaitoare pentru bebeluși (acestea sunt fabricate din materiale tari sau moi, au texturi și dimensiuni diferite și stimulează simțul vizual, tactil și auditiv) și seturile cu plastilină colorată (de obicei, acestea sunt prevăzute cu pahare și forme pentru a crea o mulțime de modele).
Poți observa că există o varietate de jucării pentru copiii cu sindrom Down, iar cele enumerate mai sus nu sunt singurele. Ceea ce este cel mai important în activitatea de joc a acestor copii, este răbdarea și perseverența părinților. Fii sigur că acestea două, împreună cu jucăriile potrivite, vor conduce la dezvoltarea armonioasă a micuțului tău.
[…] Jocurile reprezintă principalul instrument pentru dezvoltarea copiilor și stimularea activităților cognitive. Acestea sunt folosite inclusiv în cazul copiilor cu nevoi speciale, cum este și situația celor cu Sindrom Down. Toți copiii au nevoie de atenție, iubire, educație și, nu în ultimul rând, de joacă. Copiii cu Sindrom Down întâmpină dificultăți în ceea ce privește inițiativa proprie de începere a jocului. În primele luni de viață, cel mai potrivit este ca cel mic să aibă o rutină de joc, dar fără obiecte sau jucării. În acest caz, accentul se pune pe… Citeste mai mult […]